Henrik Ennart – reporter i SvD är en brilliant journalist. Så många artiklar som verkligen satt fokus på viktiga delar av våra vardagsval. Våra val i affären av livsmedel och vilka konsekvenser det får.

Jag röstar för honom som mottagare av Stora Journalistpriset. Det finns fler som kvalificerar sig. Hur såg informationsunderlaget för oss medborgare ut utan Uppdrag Granskning t ex. De borde också belönas för sitt mod att våga gräva i svåra frågor, många gånger med inte oävna krafter emot sig. Jag är tacksam över det jobb de gör.

Tillbaka till Henrik Ennart – idag gör han det igen. Sätter fokus på livsstilsval. Har vi rätt att äta ihjäl oss? är rubriken. Det som bland annat synliggörs är … hur mycket ansvar kan vi lägga på individen. Är det rätt att begära att individen skall klara att göra val utifrån vilka varor som innehåller farliga färgämnen, är besprutade, odlade på och uppvuxna på sätt, som inte ger den näring vi föreställer oss i slutändan. Titta på t ex odlade laxen till skillnad från den viltfångade. Det är helt andra fetter som bildas hos lax som utfodras med majsmjöl i stora odlingsanläggningar än de som fångas i djupa havet. Det är inte säkert att vi konsumenter vet det utan kanske köper vi fisken i tro att det är nyttiga fetter och dem behöver vi.  Transfetter som kommer med all fritering t ex, hur många är medvetna om det. Hur många väljer inte den där pommes frites portionen för att det är gott, och inte har en tanke på att det är en risk för hjärt-kärlsjukdomar i förlängningen. Man behöver ju vara forskare för att göra kloka val.

Likadant med många andra grödor. Bekämpningsmedel och växtförädling påverkar skördars tålighet och skördars storlek absolut. Men är det så, att det också påverkar näringsinnehåll? Och då är jag inte ens i närheten av frågor som ph-balansen som en konsekvens av våra val. Försurar vi kroppen dagligen?

Där får journalister som Henrik Ennart en plats i mitt hjärta. En person, som bevakar mat och hälsa för SvDs räkning och vår möjlighet att hålla oss uppdaterade. Som följer stora såväl som små frågor – ute i världspoliken och i det lilla vardagsvalet där vi står med varorna i hand.

Vi skall klara så mycket vi individer. Vi skall klara att välja från allra första början… förlossningssjukhus, förskola, skola, inriktning på gymnasium och vilka gymnasium, som bäst tillgodoser oss med valuta för de valen och vilka som har solid ekonomin – det har vi också fått klart för oss under hösten.

Vi skall också vara tidigt ute i bostadskön. Vi skall pensionsspara med genomtänkthet och kunskap. Vi skall välja bank och vi skall förhandla om räntor.

Vi skall klara att göra viktiga, riktiga vardagsval vad gäller maten vi äter – var är den odlad, hur är den odlad, hur långa transporter, Vi skall välja elbolag utifrån hur är elen producerad. Motsvarar det våra individuella kvalitetsparametrar.

Vi skall klara mycket vi människor och frågan som är adekvat att ställa är nog – borde vi se på detta ur ett mycket mer strukturellt och samhälleligt perspektiv. Struktur är starkare än individ. Det har otaliga studier visat, men det är som om det inte har någon giltighet längre i vårt individualiserade samhälle. Vart tog visionen om ett gott samhälle vägen, där vi hjälps åt att belysa frågorna. Där vi är många som engagerar sig för att ta hänsyn till diverse olika kvalitetskrav för de slutgiltiga lösningarna.

Var 70- o 80 talets samhällsengagemang bara en parantes i historien? Eller kommer t ex morden på Charlie Hebdos redaktion och många andra incidenter tvinga oss ner på knä och få oss att förstå, vi måste engagera oss i för oss viktiga frågor?

Det är frågor som arbetar inom mig också om natten och jag skriver vilket viktigt jobb det är att vara människa.

Det hjälper ibland ganska lite i våra liv att få tillgång till kunskapen, när livet är stressat. Marknaden, som vill förleda oss och få oss att falla för gott i munnen och katastrof för hälsan, är gigantisk. Den blir dessutom större för varje dag i princip. Många, många gånger frågar jag mig, hur kan det komma sig att så mycket cigaretter och snus säljs, när det så tydligt står – Rökning är skadligt för din hälsa på varenda paket? Det är inte informationen som saknas, utan helt annat stöd för att kunna välja hälsa. Helt andra infallsvinklar på, hur skapa ett bra liv.

För att klara att hantera vardagen, så behöver man en genomtänkthet, och man behöver rent konkreta lösningar i utmanade situationer. Verktyg för att hantera vardagen. Här kommer bl a min Herbalife verksamhet in i bilden. Det är fantastiskt att kunna erbjuda Herbalifes näringsupplägg till de, som lever i obalans och har svårt att få ekvationen näring, kalorier, livsstil att gå ihop. Något, som vi i Herbalife verksamheten lägger stort fokus vid, är att ha uppföljning med våra kunder. De psykologiska snubbeltrådarna är hur många som helst, och att ha någon, som är deckare tillsammans med en själv, och i vilkens intresse det ligger, att du som kund skall nå dina mål, det är otroligt betydelsefullt. En nöjd kund är ovärderligt. För den personern själv givetvis. Att få tillbaka självkänsla genom att ha satsat på sitt bästa jag. Kunder strålar i takt med deras önskade jag mer och mer kommer fram. Att det dessutom får en rad hälsomässiga konsekvenser är ren bonus. Att kunna knyta skosnörena utan att pusta, att orka med sin dag och ha lite energi över, när arbetet fått sitt. Det finns gott om personer, som omvittnar skillnaden i livskvalité.

Dessutom, en nöjd person kan bli ambassadör, och kan komma att bli som mig – oberoende Herbalifedistributör – och vilja ge möjligheten vidare till fler att kunna rätta till sina obalanser. Att vara till hjälp i den processen är stort. Det får konsekvenser för personen själv. Det får konsekvenser för de runtikring den personen. En livsstilsförändring influerar och inspirerar fler i personens lite vidare nätverk också. Det avlastar sjukvården, och vi skapar friskvårdsambassadörer. Att vara många, många,

Jag  önskar verkligen, att jag kunde få kontakt med många, många fler, som skulle vilja vara med och göra detta jobbet. Att klura tillsammans med en kund, som vill en förändring. Hur skall jag på bästa sätt kunna hjälpa dig? Vari består dina utmaningar. Måltidsplanen är i princip gjord redan av Herbalifes forskare och experter på näring. De har gjort grundarbetet. Vårt arbete handlar om att stiga fram på marknaden, visa att möjligheterna finns och att skräddarsy lösningarna till den person vi har framför oss. Att göra en Wellnessanalys, där vi går igenom, hur individens upplägg ser ut idag, när det gäller träning och mat och komma med förslag på tillägg och justeringar för att bättre stödja önskade resultat.

Personligen – vilken skillnad det gjorde att bara få klart för mig portionsstorlekarna i relation till vad jag åt. Och jag säger hade inte den distributören, som jag handlade av, hört av sig och frågat hur det gick etc, engagerat sig helt enkelt – så hade jag dragit slutsatsen att Herbalife – ja, det är en sån där kur, som inte fungerar i längden. För det var så jag hanterade det.

Med hennes hjälp och korrigering på vägen, så steg för steg förändrade jag mig, mitt näringsupplägg över dagen och kg efter kg försvann. Det är en otrolig känsla att få kontroll, där man saknat verktyg.

Det är det jag tror saknas i de stora satsningar, som kommunen gjort. Information och uppföljning räcker inte. Vi behöver verktyg också. Och det finns i Herbalifes upplägg.

Nyfiken? Skulle du själv vilja göra vissa förändringar? Maila mig så berättar jag gärna mer om både produkterna och om möjligheten att arbeta som Wellnesscoach. Vad innebär det? Vad behöver man lära sig etc.

eva@vadenmark.com