Övervikt, runda former, go och glad, hetsjakt på utseende? Åsikterna kring övervikt är legio. Mycket debatt har handlat om det lite mer ytliga. Som vore det bara en fråga om att acceptera, att vi kan se olika ut. Men är det hela sanningen? Jag brukar ibland test fråga genom att säga, fråga dina fötter, vad de tycker om att bära upp alla kilona? Kommer fotbenen att orka in the long run?

I går presenterades nya vinklingar på frågan om vikt och hälsa. Var fjärde Stockholms man och var femte Stockholms kvinna kommer om utvecklingen består att få diabetes typ 2 som en konsekvens av sin övervikt/fetma. Ett gigantisk hälsoproblem för individen själv givetvis, och för sjukvården/samhället. En diabetes kräver sin sjukvårds- och friskvårds omsorg. Förhöjda risker, när det gäller många saker. En radikal livsomställning, som kan tvingas fram av att sjukdomen är där. Vore det inte fiffigare att göra omställningen i framkant och slippa?

Ja, tänk om det räckte med den insikten. För någon/ra absolut. Man vidtar åtgärd, när man får kunskap om konsekvenser. För det stora flertalet är det dock många fler riktiga utmaningar, som inte är givet att man klarar att lösa, och så kommer t ex diabetes typ 2.

Stockholms stad redovisade ett 3 årsprojekt, som de genomfört för att minska övervikt och fetma. 48 miljoner har investerats i olika projekt och åtgärder för att stoppa upp utvecklingen och minska antalet överviktiga. När utvärderingen av projektet var klar, så visade statistiken: Det har inte skett någon statistisk förändring. Kanske har man lyckats stoppa, att inte ännu fler blivit överviktiga? Det förtäljer inte statistiken, utan bara att procentsatserna är ungefär desamma.

Hur kan detta komma sig? Jag som de senaste 20 åren styvt haft en del av min verksamhet riktad mot att inspirera och hjälpa människor att inta en ny livsstil och att komma tillrätta med många felval, har tänkt mycket kring frågorna. Detta är några av mina slutsatser.

Det hjälper ganska lite i våra liv att få tillgång till kunskapen, när livet är stressat. Marknaden, som vill förleda oss och få oss att falla för gott i munnen och katastrof för hälsan, är gigantisk. Den blir dessutom större för varje dag i princip. Många, många gånger frågar jag mig, hur kan det komma sig att så mycket cigaretter och snus säljs, när det så tydligt står – Rökning är skadligt för din hälsa på varenda paket? Det är inte informationen som saknas, utan helt annat stöd för att kunna välja hälsa. Helt andra infallsvinklar på, hur skapa ett bra liv.

För att klara att hantera vardagen, så behöver man en genomtänkthet, och man behöver rent konkreta lösningar i utmanade situationer. Verktyg för att hantera vardagen. Här kommer bl a min Herbalife verksamhet in i bilden. Det är fantastiskt att kunna erbjuda Herbalifes näringsupplägg till de, som lever i obalans och har svårt att få ekvationen näring, kalorier, livsstil att gå ihop. Något, som vi i Herbalife verksamheten lägger stort fokus vid, är att ha uppföljning med våra kunder. De psykologiska snubbeltrådarna är hur många som helst, och att ha någon, som är deckare tillsammans med en själv, och i vilkens intresse det ligger, att du som kund skall nå dina mål, det är otroligt betydelsefullt. En nöjd kund är ovärderligt. För den personern själv givetvis. Att få tillbaka självkänsla genom att ha satsat på sitt bästa jag. Kunder strålar i takt med deras önskade jag mer och mer kommer fram. Att det dessutom får en rad hälsomässiga konsekvenser är ren bonus. Att kunna knyta skosnörena utan att pusta, att orka med sin dag och ha lite energi över, när arbetet fått sitt. Det finns gott om personer, som omvittnar skillnaden i livskvalité.

Dessutom, en nöjd person kan bli ambassadör, och kan komma att bli som mig – oberoende Herbalifedistributör – och vilja ge möjligheten vidare till fler att kunna rätta till sina obalanser. Att vara till hjälp i den processen är stort. Det får konsekvenser för personen själv. Det får konsekvenser för de runtikring den personen. En livsstilsförändring influerar och inspirar fler i personens lite vidare nätverk också. Det avlastar sjukvården, och vi skapar en friskvårdsambassadör. Det kan komma att betyda, att många får behålla sina nära och kära längre – barn såväl som vuxna, för att de lever hälsosammare helt enkelt, och drar inte på sig lika många livsstilssjukdomar. Ovan nämner jag diabetes 2, men vad skall vi säga om högt blodtryck, strokes och hjärtinfarkter, som kan slå till så brutalt. Vi har i den gruppen också vissa cancerformer som är klara livsstilskonsekvenser.

Jag verkligen önskar, att jag kunde få kontakt med många, många fler, som skulle vilja vara med och göra detta jobbet. Att klura tillsammans med en kund, som vill en förändring. Hur skall jag på bästa sätt kunna hjälpa dig? Vari består dina utmaningar. Måltidsplanen är i princip gjord redan av Herbalifes forskare och experter på näring. De har gjort grundarbetet. Vårt arbete handlar om att stiga fram på marknaden, visa att möjligheterna finns och att skräddarsy lösningarna till den person vi har framför oss. Att göra en Wellnessanalys, där vi går igenom, hur individens upplägg ser ut idag, när det gäller träning och mat och komma med förslag på tillägg och justeringar för att bättre stödja önskade resultat.

Personligen – vilken skillnad det gjorde att bara få klart för mig portionsstorlekarna i relation till vad jag åt. Och jag säger hade inte den distributören, som jag handlade av, hört av sig och frågat hur det gick etc, engagerat sig helt enkelt – så hade jag dragit slutsatsen att Herbalife – ja, det är en sån där kur, som inte fungerar i längden. För det var så jag hanterade det.

Med hennes hjälp och korrigering på vägen, så steg för steg förändrade jag mig, mitt näringsupplägg över dagen och kg efter kg försvann. Det är en otrolig känsla att få kontroll, där man saknat verktyg.

Det är det jag tror saknas i de stora satsningar, som kommunen gjort. Information och uppföljning räcker inte. Vi behöver verktyg också. Och det finns i Herbalifes upplägg.

Nyfiken? Skulle du själv vilja göra vissa förändringar? Maila mig så berättar jag gärna mer om både produkterna och om möjligheten att arbeta som Wellnesscoach. Vad innebär det? Vad behöver man lära sig etc.

eva@vadenmark.com